aagacia: zad.
Wiem ze to jest Fizyka ale moze ktoś z was wie jak to zrobic

?
Ciało rzucono poziomo z wysokiej wierzy i upadło na ziemię w odległości 100 m od wierzy.
W chwili upadku wektor jego prędkości tworzył z poziomem kąt 60
0. oblicz wysokość
wierzy i prędkość początkową ciała.
7 lis 22:38
Ania_nt: Wysokość wieży:
W związku z tym, że zakładamy, że wieża tworzy z podłożem kąt prosty, możemy obliczyć jej
wysokość wykorzystując funkcje trygonometryczne.
tg600=100/h
√3=100/h
h=100/√3
h=100√3/3
Zgadza się?
A jak chodzi o prędkość to wykorzystaj wzór na prędkość w rzucie poziomym i podstaw
wartości.
8 lis 21:25
b.: Chyba się nie zgadza, Aniu...

mamy
tg 60
o = v
y / v
x
gdzie v
y jest składową pionową (ze znakiem +), a v
x -- poziomą w chwili upadku
ponadto
czas ruchu t = 100/v
x [sekund]
no i w końcu
wysokość wieży S = gt
2/2 (g=przysp. ziemskie)
mamy jeszcze związek
v
y = g*t
cztery równania, niewiadome: t, S, v
x, v
y, da się rozwiązać
9 lis 16:46
Ania_nt: może masz rację, nie patrzyłam na to pod kątem fizycznym tylko matematycznym

cóż, mylić się jest rzeczą ludzką
9 lis 17:02