Wyznacz wzor ogolny ciagu
Michal: Wyznacz wzór ogólny ciągu 2, 22, 222, 2222, 22222 itd
8 lut 21:22
Bogdan:
a1 = 2*100
a2 = 2*101 + 2*100 = 2(100 + 101}
a3 = 2*102 + 2*101 + 2*100 = 2(100 + 101 + 102}
a4 = 2*103 + 2*102 + 2*101 + 2*100 = 2(100 + 101 + 102 + 103}
.......
an = .....
Czym jest suma: 100 + 101 + 102 + 103 + ... + 10n−1
8 lut 21:33
Mariusz:
a
0=2
a
n=10a
n−1+2
i teraz funkcja tworząca lub czynnik sumacyjny
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞10a
n−1x
n+∑
n=1∞2x
n
| | 2x | |
∑n=1∞anxn=10x ∑n=1∞10an−1xn−1+ |
| |
| | 1−x | |
| | 2x | |
∑n=0∞anxn−2=10x ∑n=0∞10anxn+ |
| |
| | 1−x | |
| | 10(1−x)−(1−10x) | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)(1−10x) | |
| | 2 | | 10 | | 1 | |
A(x)= |
| ( |
| − |
| ) |
| | 9 | | 1−10x | | 1−x | |
| | 20 | 1 | | 2 | 1 | |
A(x)= |
|
| − |
|
| |
| | 9 | 1−10x | | 9 | 1−x | |
| | 20 | | 2 | |
A(x)= |
| ∑n=0∞10nxn− |
| ∑n=0∞xn |
| | 9 | | 9 | |
8 lut 21:53
Bogdan:
Koszmarnie to Mariuszu wygląda, spróbuj przekazać rozwiązanie prościej
8 lut 22:28
Mila:
1)
Liczbę : 2222 możemy zapisać tak:
2222=2+20+200+2000=2+2*10
1+2*10
2+2*10
3
2) liczbę 222.....2 − n dwójek zapiszemy tak:
a
n=2222....2=2+2*10
1+2*10
2+.....+2*10
n−1
składniki sumy są wyrazami c. geometrycznego, gdzie
a
1=2, q=10,
==========
spr.
| | 102−1 | | 99 | |
a2=2* |
| =2* |
| =2*11=22 |
| | 9 | | 9 | |
itd
8 lut 22:51
Bogdan:

pozdrawiam
Mila
8 lut 22:54
Mila:

Też pozdrawiam .
8 lut 22:58
Mariusz:
Znajdź wzór ogólny ciągu
39.0 39.5 40.0 40.5 41.0 41.5 42.0
25.0 25.4 25.7 26.0 26.4 26.7 27.0
Tak ciąg to funkcja z N→R ale po przenumerowaniu indeksów dostaniemy taką funkcję
9 lut 05:41