asymptoty wykresu funkcji
pomocy: zbadaj, czy wykres funkcji f ma asymptoty pionowe, jeśli tak, wyznacz równania tych asymptot:
DeR−{−2,2}
dla xe(−
∞,−2)U<2,+
∞)
| | 1 | |
lim x−>−2− f(x)=[ |
| ]=−∞ |
| | 0− | |
dla xe<−2,2)
| | −1 | |
lim x−>−2+f(x)=[ |
| ]=−∞ |
| | 0+ | |
dobrze czy to co pisze to kompletna bzdura? nie mogę wyciagnac z tego zadnych wniosków
8 lut 20:33
Pytający: Przedziały powinny być otwarte (bez −2 i 2).
x∊(−∞,−2)U(2,+∞)
x∊(−2,2)
Poza tym wszystko zdaje się być dobrze.
Wnioski?
x=−2 jest asymptotą pionową obustronną
8 lut 20:46
pomocy: żeby istniała asymptota pionowa to granica lewo i prawostronna musi być niewłaściwa tak?
8 lut 20:53
Pytający: Wystarczy, że jedna z nich jest niewłaściwa:
granica lewostronna niewłaściwa −> asymptota pionowa lewostronna
granica prawostronna niewłaściwa −> asymptota pionowa prawostronna
obie niewłaściwe −> asymptota pionowa obustronna
8 lut 21:14
pomocy: dziękuję
8 lut 21:22