Całka
lolek: | | x+1 | | x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √x−2 | | √x−2 | | √x−2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ...=∫ t− |
| ... = 2√x−2 |
| | √x−2 | | 2 | |
| | x | | t+2 | |
∫ |
| dx = 2∫ |
| dt ..... |
| | √x−2 | | t | |
x=t
2 +2
dx=2t dt
Tak mam ten przykład zrobić szczególnie chodzi mi o tą drugą całkę
Mam jeszcze jeden przykład
| | √x−1 | |
∫ |
| dx= ( mam tu zastosować podstawienie pod t2 ? ) |
| | x+3 | |
8 lut 20:26
Mariusz:
Też podstawienie t2=x−1
Pierwszą całkę można też było liczyć przez części
8 lut 20:31