Z góry dzięki za pomoc
Piotrek: Prosze o pomoc w rozwiązaniu 3 pochodnych:
1) y= √2x2+3x+5
2) y= x2+x+2x−1
3) y= X2cosx
17 sty 19:58
ak1: 1. pochodna złożona robię założenie a=2x
2+3x+5
a'=4x+3
(
√2x2+3x+5)'=(
√a)'
podstaw i licz
17 sty 20:21
ak1: 2. pochodna ilorazu pochodna licznika 2x+1
pochodna mianownika 1
| | x2+x+2 | | (x2+x+2)'*(x−1)−(x2+x+2)*(x−1)' | |
( |
| )'= |
|
|
| | x−1 | | (x−1)2 | |
policz to wyrażenie
17 sty 20:49
ak1: 3. (x2cosx)'=−2xsinx gdyż (cosx)'=−sinx
17 sty 20:52
kedzior: ak1 widze ze jestes królem pochodnej
trzecia pochodna jest zle rozwiazana
(x2cosx)'=(x2)'cos+x2(cosx)'=2xcosx−x2sinx
18 sty 00:52
18 sty 00:52
Piotrek: Dzięki wielkie
18 sty 17:39