matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Asia:
Lim n−> oo (4 do potęgi n) − 3 / 1 − (4 do potęgi n−1). NIe potrafie tego obliczyc
8 lut 20:17
Janek191:
4
n
− 3
4
n
− 3
a
n
=
=
; dzielimy licznik i mianownik
1 − 4
n −1
1
1 −
*4
n
4
przez 4
n
3
1 −
4
n
a
n
=
1
1
−
4
n
4
więc
1 − 0
lim a
n
=
= − 4
1
0 −
4
n→
∞
24 mar 09:17