pomoże ktoś z wyznaczeniem reakcji podpór
MarleneDietrich: http://wstaw.org/w/4lvW/
pomoże ktoś z wyznaczeniem reakcji podpór + momenty w tej ramie ?
P1=100N
M=50
wysokość całej ramy = 4m
8 lut 20:17
relaa:
Jak zacząłeś?
8 lut 20:24
MarleneDietrich: Ja dziewczyna

Mam tak
Rbx=10N
8 lut 20:28
lolek: w podporze stałej możesz rozpisać to jako dwie sił reakcji x i y
w przesuwnej tylko jedna ( grot skierowany w górę )
8 lut 20:28
relaa:
W takim razie przepraszam. Chętnie bym sprawdził, ale nie wiem ile wynosi obciążenie ciągłe.
8 lut 20:29
lolek: jak oznaczyłaś podpory ?
8 lut 20:29
MarleneDietrich: ∑y=Ra−50√3+Rby
8 lut 20:30
MarleneDietrich: Q=20N/m
8 lut 20:30
relaa:
Takie wyniki powinnaś otrzymać
RA ≈ 84.103 N zwrot do góry
RB ≈ 34.103 N zwrot do dołu
HB ≈ 6.603 N zwrot w prawo.
8 lut 20:32
MarleneDietrich: Ma=Q*20+cos60*P1 − M − 4Rby − 4*10
8 lut 20:33
MarleneDietrich: mógłbyś mi pomóc tylko napisać równania równowagi dla momentów ? Dla Ciebie to pewnie nic
a mnie to by było zbawienie xD
8 lut 20:40
lolek: obierz sobie punkt i działasz
8 lut 20:43
relaa:
Przepraszam oczywiście wziąłem kąt 30o nie 60o
RA ≈ 65.801 N zwrot do góry
RB ≈ 20.801 N zwrot do góry
HB ≈ 30 zwrot w lewo.
8 lut 20:57
relaa:
∑ M
A = 0
| | 1 | | √3 | |
−4RB + 20 • 4 • 2 − |
| • 100 • 4 + |
| • 100 • 2 − 50 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 45 | |
RB = 25√3 − |
| ≈ 20.801 N |
| | 2 | |
8 lut 21:00
relaa:
∑ M
B = 0
| | 1 | | √3 | |
4RA + 20 • 4 • 2 − |
| • 100 • 4 − |
| • 100 • 2 − 50 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 45 | |
RA = 25√3 + |
| N ≈ 65.801 N |
| | 2 | |
∑ X = 0
| | 1 | |
−HB + 20 • 4 − |
| • 100 = 0 |
| | 2 | |
H
B = 30 N
Sprawdzenie ∑ Y = 0
| | √3 | |
65.801 + 20.801 − |
| • 100 = 0, więc reakcje są policzone prawidłowo. |
| | 2 | |
8 lut 21:08
MarleneDietrich: Rozumiem , że jak mamy siłę pod kątem to rozkładamy ją w momentach na składowe X i Y ?
9 lut 07:39
relaa:
Przecież to chyba logiczne, ponieważ działa ona w poziomie jak i w pionie.
9 lut 12:23