Rozwiazac za pomoca twierdzenia o 3 ciagach
Ronney:
8 lut 20:12
Ronney: n→∞
8 lut 20:12
Pytający: | 2n | | 2n+|cosx| | | 2n+2n | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 5n+5n | | 2n+5n | | 5n | |
| | 2n | | n√2n | | 2 | | 1 | | 2 | |
limn→∞n√ |
| =limn→∞ |
| = |
| limn→∞ |
| = |
| |
| | 5n+5n | | n√2*5n | | 5 | | n√2 | | 5 | |
| | 2n+2n | | n√2*2n | | 2 | | 2 | |
limn→∞n√ |
| =limn→∞ |
| = |
| limn→∞n√2= |
| |
| | 5n | | n√5n | | 5 | | 5 | |
8 lut 20:33
Pytający: Oczywiście w tej nierówności źle przepisałem z przykładu, powinno być 4n w mianowniku, ale
poza tym wszystko jest ok.
8 lut 20:50