Pytanie do zadania z asymptot funkcji
Mateusz: Mam pytanie do zadania z liczenia asymptot funkcji
Bo w takim przykładzie:
Rozumiem, że Df=lR {2} czyli wszystkie liczby rzeczywiste poza 2 i to ta liczba jest asymptotą
pionową
Ale gdy mamy:
To za Df=lR wszystkie liczby rzeczywiste poza 1 i −1
To asymptotę pionową musze liczyć dla 1 i −1? Mógłby ktoś rozpisać mi rozwiązanie asymptoty
pionowej dla tej funkcji?Bo zwykle miałem tylko jedną liczbe rzeczywistą wykluczoną z
dziedzine i to ona była asymptota pionową, a tu mam dwie liczby wykluczone z dziedziny i nie
wiem co w takim wypadku zrobić
8 lut 19:37
Mateusz: Halo, odpowie ktoś?
8 lut 20:41
Bogdan:
Liczba to liczba, a asymptota to nie liczba, to linia prosta, zatem asymptot się nie liczy,
asymptoty się wyznacza.
8 lut 21:12
Bogdan:
| | x2 | |
Wykres funkcji f(x) = |
| ma asymptotę pionową oraz asymptotę ukośną, wykres |
| | x − 2 | |
| | x2 + 8 | |
funkcji g(x) = |
| ma asymptotę poziomą i dwie asymptoty pionowe. |
| | x2 − 1 | |
8 lut 21:15
8 lut 21:20