W turnieju szachowym
Magda: W turnieju szachowym rozgrywanym metodą każdy z każdym jeden z zawodników po rozegraniu partii
z dwoma przeciwnikami wycofał się. Liczba wszystkich rozegranych partii w całym turnieju
wynosiła 68. Oblicz, ilu zawodników wystartowało w tym turnieju.
8 lut 19:16
Adamm: | | (x−1)x | |
mamy x+1 zawodników, jeden walczył z dwoma, reszta walczyła z (x−1)+(x−2)+...+1= |
| |
| | 2 | |
x
2−x−132=0
x=−11 lub x=12
x=12
liczba zawodników: 13
8 lut 19:20
Magda: dziękuje!
8 lut 19:35