matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna
Odw:
Wyznaczyć funkcję odwrotną do danej: f(x) =
√
2x+3
y =
√
2x+3
/:
√
√
y
= 2x+3 /:2
√
y
3
= x +
2
2
√
y
− 3
x =
2
x <−> y
√
x
− 3
funkcja odwr = y =
2
W odpowiedzi zamiast
√
x
jest x
2
, gdzie popełniłem błąd?
8 lut 18:59
Adamm:
y=
√
2x+3
y
2
=2x+3
8 lut 19:00
Janek191:
y =
√
2 x + 3
2 x + 3 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 1,5 y
2
= 2x + 3 2 x = y
2
− 3
y
2
− 3
x =
2
Po za mianie zmiennych mamy
x
2
− 3
y =
2
=========================
8 lut 19:01
Janek191:
Po zamianie
8 lut 19:06
Odw:
Dzięki!
8 lut 19:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick