Donald Tusk : Rozwiąż układ równań o niewiadomych x i y:
3(x − n) − (y + m) = −n
2(x − n) − 4(y − m) = n + 3m
Wyznacz wartości parametrów m i n, dla których układ ten ma wspólne rozwiązanie z układem
równań:
A)
3x + 2y = 4
−5x − 11y = 1
B)
5(x + y) − 2(x − y) = 1
2(x + y) + 3(x − y) = 8
8 lut 18:51
Adamm: przepraszam, ale do polityki się nie mieszam
8 lut 18:52
Donald Tusk : Powiedz mi tylko jak to zrobić.
8 lut 18:56
8 lut 18:58
Donald Tusk : Wyznaczyłem x i y z układu równań podpunktu A. Podstawiłem wyniki pod ten układ
3(x − n) − (y + m) = −n
2(x − n) − 4(y − m) = n + 3m
Wyliczyłem m i n ale zły wynik mi wyszedł
8 lut 19:24
Adamm: jaki wyszedł ci wynik
8 lut 19:26
Donald Tusk : x = 16 i 2/3 y = −23
Podstawiłem x i y pod ten układ
3(x − n) − (y + m) = −n
2(x − n) − 4(y − m) = n + 3m
To mi wyszło
73 = 2n + m
125 i 1/3 = 3n − m
I wyszły mi jakieś liczby z kosmosu. Powinno wyjść m = 1 n = 3
8 lut 19:31