zły tok myślenia
Robert: Na karuzeli jest 8 nieponumerowanych siedzeń. Na ile sposobów może na niej usiąść 8 osób?
odpowiedź.
Ponieważ karuzela nie ma ponumerowanych siedzeń nie wiemy gdzie jest jej początek a gdzie
koniec.
Dlatego jedną osobę usadawiamy na dowolnym miejscu aby była elementem orientacyjnym.
Pozostałe osoby rozdzielamy na 7! sposobów.
NIESTETY nie do końca to rozumiem. Co to znaczy w dowolne miejsce. Jeśli jest 8 miejsc to czy
nie mamy
8 miejsc na początku? Gdybym ja to liczył to by było 8!.
bardzo proszę o wyjaśnienie
8 lut 18:14
Adamm: załóżmy mamy osoby 1, 2, 3, ..., 8
teraz jak postawisz ich w tej kolejności to masz jedną z opcji
teraz jeśli posadzisz ich 8, 1, 2, ..., 7 to masz dokładnie taką samą opcję, bo karuzelę zawsze
można obrócić
8 lut 18:18
g: To kwestia umowy. Treść zadania sugeruje, że miejsca są "nierozróżnialne", co powoduje, że
pierwsza osoba może usiąść tylko na jeden sposób − na dowolnym miejscu.
Nierozróżnialność miejsc pociąga za sobą nierozróżnialność obsadzeń różniących się tylko
cyklicznym przesunięciem.
8 lut 18:25
Mila:

1) ustawienie w szeregu ( u góry), z prawej pewna permutacja pierwszego ustawienia
2) ustawienia na karuzeli, z prawej masz to samo ustawienie co z lewej
ważne jest tylko kto koło kogo siedzi.A
8 lut 18:37
g: Nierozróżnialność to dość śliski temat − założenie nierozróżnialności może prowadzić do
nieporozumień. Na przykład rzucamy dwoma monetami o których zakładamy że są
nierozróżnialne. W takim razie mamy tylko trzy wyniki: OO, RR, i OR (RO jest tożsame z OR).
Przy liczeniu prawdopodobieństw kusi żeby przyjąć |Ω|=3 i P=|A|/|Ω|, ale to jest błąd, bo
te trzy zdarzenia nie są zdarzeniami pierwotnymi − ich prawdopodobieństwa nie są jednakowe.
Jest P[OO]=P[RR]=1/4, P[OR]=1/2.
Nie pamiętam dokładnie, ale w fizyce kwantowej rozpatruje się obiekty naprawdę
nierozróżnialne, dla których było by P[OO]=P[RR]=P[OR]=1/3.
8 lut 18:38
8 lut 18:41
Adamm: to chyba jest to, w mojej książce tak pisze
8 lut 18:42
Adamm: jest napisane**
8 lut 18:42
Robert: Dziękuję bardzo

Świetne wyjaśnienia teraz rozumiem
8 lut 18:44