Układ równań, algebra
crj: Mam problem z pewnym zadaniem
Trasę ze Szczecina do Rzeszowa, liczącą 660 km, samolot, lecąc w takim samym kierunku jak wieje
wiatr przeleciałby w czasie 1,2 godziny. Lot w przeciwną stronę trwałby o 16 minut dłużej.
Jaka jest prędkość samolotu względem wiatru, a jaka prędkość wiatru?
8 lut 18:05
crj: ogólnie doszedłem do takiego układu równań
| ⎧ | x+y= 660 1,2 | |
| ⎩ | x+y= 660 *60 88 |
|
8 lut 18:08
crj: w drugim równaniu x−y
8 lut 18:09
Adamm: v
1 <− prędkość wiatru
v
2 <− prędkość samolotu
660km=660000m
1,2h=4320s
1,2h+16min=5280s
dodając stronami masz obie wartości
8 lut 18:13