Czy wykres dowolnej funkcji pierwotnej funkcji f(x)= (x^4)/2+2x^3-10x^2 jest wkl
vwpawlusza: Czy wykres dowolnej funkcji pierwotnej funkcji f(x)= (x4)/2+2x3−10x2 jest wklęsły w zbiorze
(−∞,−5)?
Jak to zrobić?
Pytający: http://www.naukowiec.org/wzory/matematyka/wkleslosc-i-wypuklosc_680.html
"Jeżeli funkcja f ma pierwszą pochodną ciągłą na przedziale X, przy czym istnieje f′′(x)<0
dla każdego x leżącego wewnątrz X, to wykres funkcji f jest wklęsły na przedziale X."
Funkcja pierwotna F(x) funkcji f(x) spełnia:
∫f(x)dx = F(x)+C
F'(x)=f(x)
Funkcje pierwotne różnią się o stałą, dlatego pierwsza pochodna dowolnej funkcji pierwotnej
funkcji f(x) jest równa funkcji f(x).
f(x) to funkcja ciągła na ℛ (w szczególności na (−
∞,−5)).
F''(x)=f'(x)=2x
3+6x
2−20x=2x(x+5)(x−2) ⇒ dla x∊(−
∞,−5) F''(x)<0
Zatem tak, wykres dowolnej funkcji pierwotnej funkcji f(x) jest wklęsły w zbiorze (−
∞,−5).