Trudny dowód.
zagubiony: Wyznacz wszystkie liczby naturalne n, dla których n2+3n+4 jest liczbą podzielną przez 49.
8 lut 16:53
Adamm: n=7k+r gdzie 0≤r≤6
n
2+3n+4=49k
2+14kr+r
2+21k+3r+4=7k(7k+2r+3)+r
2+3r+4
stąd musi być 7|(r
2+3r+4), są tylko 2 takie liczby, r=1, r=2
1. r=1
n
2+3n+4=7(7k
2+5k+1)
zatem musi być 7|(5k+1)
2. r=2
n
2+3n+4=7(7k
2+7k+2)
teraz nie może być 7|(7k
2+7k+9) więc tu nic nie mamy
zatem 5k+1 musi być podzielne przez 7
| | 49m−2 | |
rozwiązaniem są wszystkie liczby naturalne postaci |
| |
| | 5 | |
8 lut 17:18
zagubiony: A jak mam rozumieć to m w mianowniku? Co mogę wstawić z m, aby pasowało?
8 lut 17:23
Adamm: | | 49m−2 | |
każdą liczbę naturalną dla której |
| jest |
| | 5 | |
czyli każdą liczbę dla której 5|(2m−1)
8 lut 17:25
Eta:
Nie ma takich liczb naturalnych
8 lut 17:30
zagubiony: Hmm, no dobrze, ale jeżeli wstawię za m np. 3 to 2m−1 jest podzielne przez 5, więc wstawiam
tą m−kę do 49m−25 a wtedy nie otrzymuje liczby podzielnej przez 49 (można to sprawdzić)..
8 lut 17:32
zagubiony: Eta, a powiesz mi jak to dowieść?
8 lut 17:33
relaa:
Ewentualnie można tak zapisać n2 + 3n + 4 = (n + 5)(n − 2) + 14. Liczby n + 5 oraz n − 2
przyjmują tę samą resztę z dzielenia przez 7, więc jeżeli jedna z nich będzie się dzieliła
przez 7 to automatycznie musi się dzielić i druga, więc iloczyn (n + 5)(n − 2) będzie wtedy
podzielny przez 49, ale niestety liczba 14 nie dzieli się przez 49.
8 lut 17:34
zagubiony: @relaa, super rozwiązanie i pomysł, dziękuje
8 lut 17:36
Eta:
L=n2+3n+4= (n+5)(n−2)+14
liczba podzielna przez 49 jest też podzielna przez 7 i 7 jest liczbą pierwszą
zatem (n+5)(n−2) −− podzielna przez 7 *7 =49
bo reszty z dzielenia przez 7 liczb n+5 i n−2 −− są takie same
ale wtedy 14 nie jest podzielne przez 7*7 =49
wniosek......................
nie ma takich n∊N dla których liczba L jest podzielna przez 49
8 lut 17:39
Eta:
8 lut 17:40
zagubiony: Jestem pod wrażeniem sposobu (po raz drugi). Również dziękuje!
8 lut 17:49
Adamm: ahh, teraz widzę swój błąd
przecież dla r=1 mamy r
2+3r+4=8
8 lut 17:49