pomoc
PrzyszlyMakler: Witam,
mam pytanie natury poprawności zapisu.
mam sobie funkcję √p4+p2 −6p +p i obliczyć najmniejszą odległość od czegoś tam, nie
wazne
i chcę zastosować tę własność, że "wyrażenie pod pierwiastkiem jest największe lub największe
gdy wyrażenie pod peirwiastkiem jest analogicznie najmniejsze lub największe, więc liczę
pochodną z wyrażenia pod peirwiastkiem"
Ale nie chcę by mi ucięli jakiś punkt za błąd logiczny. To się powinno jakoś zapisać f'(p) =
P√t?
8 lut 16:18
Adamm: napisz nową funkcję która będzie wyrażeniem pod pierwiastkiem i licz pochodną
8 lut 16:21
PrzyszlyMakler: f(p) = √p4+p2 −6p +p
f(g) = p4 +p2−6p +p
f'(g)
i na koniec dać dopisek, że pochodna jest dla dwoch funkcji identyczna czy coś?
8 lut 16:25
Adamm: nie tak...
f(p)=√p4+p2−5p
teraz ustalamy funkcję pomocniczą
g(p)=p4+p2−5p
pochodne nie są identyczne, ekstrema są
i tylko dla odpowiedniej dziedziny jaką jest p4+p2−5p≥0
8 lut 16:28
Adamm: dla punktów dla których p4+p2−5p=0 również mogą wystąpić ekstrema
8 lut 16:29
PrzyszlyMakler: Ok, dziękuję. A przy okazji, jak policzć pochodną funkcji a
2 −
√a +2? Wychodzi mi 2a −
| | a(−1/2) | | 2a2−a | |
|
| = |
| Czy to dobrze? |
| | 2 | | 2a | |
8 lut 16:33
PrzyszlyMakler: Zjadłem pierwiastek w końcowym rozwiązaniu
8 lut 16:35
Adamm: | | a−1/2 | |
2a− |
| jest dobrze, co po tym następuje już jest źle |
| | 2 | |
8 lut 16:36