funkcja y=x^(1/3) ciągłość, styczna, pochodna.
afxz: funkcja y=x(1/3) ciągłość, styczna, pochodna.
Dana jest funkcja y=x(1/3)
Czy :
1. funkcja f jest ciągła w punkcie x = 0
2. wykres funkcji f ma styczną w punkcie (0, 0)
3. istnieje f ′(0)
?
8 lut 16:02
Adamm: 1. tak
2. tak
3. nie
8 lut 16:04
afxz: Dlaczego jest ciągła w punkcie 0?
8 lut 16:05
Adamm: ponieważ limx→0 x1/3 = 0 = y(0)
8 lut 16:06
afxz: Sprawdza się granice lewo i prawostronną dla tego punktu i sprawdza się, czy są takie same,
tak? Jeśli nie są, to jest tam nieciągłość?
8 lut 16:08
afxz: A dlaczego nie istnieje f'(0)?
8 lut 16:09
afxz: I jak może mieć styczną w (0,0), skoro nie ma pochodnej f'(0), która jest potrzebna do
policzenia stycznej?
8 lut 16:09
Adamm: punkt musi być również równy granicy
czasami przyjmuje się że jeśli granica istnieje ale nie wartość w punkcie to mamy
nieciągłość usuwalną i przyjmujemy wartość w tym punkcie równą tej granicy
8 lut 16:10
Adamm: | | f(h)−f(0) | | 1 | |
f'(0) jest równe granicy limh→0 |
| =limh→0 |
| =∞ |
| | h | | h2/3 | |
mówi się w tym przypadku o pochodnej niewłaściwej
8 lut 16:13
afxz: Ok rozumiem, ale dlaczego w takim razie istnieje styczna? Przecież do jej wyliczenia potrzebna
jest pochodna, nie można napisać wzoru stycznej z nieskończonościa
8 lut 16:15
afxz: Wychodzi y−0=∞*(x−0), co raczej nie ma sensu
8 lut 16:16
Adamm: nikt ci nie kazał tego podstawiać...
to że pochodna jest równa ∞ w tym punkcie akurat ma znaczenie, mówi nam to że styczna
jest równoległa do osi OY
równanie stycznej w punkcie (0, 0) to x=0
8 lut 16:19
afxz: O, mógłbym prosić o źródło tych warunków? Potrzebowałbym jeszcze dla −∞, dla f'(x0)=0 jest
pozioma, tak? A normalna dla f'(x0) jest rownolegla do Ox?
8 lut 16:33
Adamm: dla f'(x)=0 mamy styczną równoległą z osią x
normalna jest oczywiście prostopadła do stycznej
jeśli istnieje pochodna niewłaściwa w punkcie x0 i jest równa −∞ to mamy tam
styczną x=x0
8 lut 16:40
afxz: A normalną wyliczymy dla pochodnej niewłaściwej − lub +
∞
Wielkie dzięki za pomoc
8 lut 16:51
Adamm: normalna musi być prostopadła do stycznej i przechodzić przez punkt
zatem normalna miałaby równanie y=y0 gdzie y0=f(x0)
8 lut 16:53