matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie - zespolone.
filip:
(z−i)
3
+ 1 = 0
8 lut 15:58
Adamm:
(z−i)
3
+1=0 (z−i+1)((z−i)
2
−(z−i)+1)=0 z=−1+i lub z
2
+(−2i−1)z+i=0 Δ=(−2i−1)
2
−4i=−4+1=−3
2i+1±i
√
3
z=−1+i lub z=
2
8 lut 16:04
g:
z = i +
3
√
−1
8 lut 16:06
filip:
dziękuję
8 lut 16:21