Całki wymierne dzielenie liczniak przez mianownik
likemaster: Witam mam prośbę czy może ktoś mi wytłumaczyć jak podzielić taki przykład 4x−1/2x+6 oraz
x+1/4x+6 Z góry dziękuję (to dzielenie ma zwiazek z całkami wymiernymi)
8 lut 15:35
Jerzy:
A po co dzielić ?
| | 4x − 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx = 2∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | 2x +6 | | 2x+6 | | 2x+6 | |
8 lut 15:41
likemaster: Mój błąd , liczę całkę wymierną i wychodzi mi delta mniejsza od zera więc licznik muszę
podzielić
przez pochodną mianownika i właśnie nie wiem jak to rozwiazać .
8 lut 15:43
XO: 2(2x+6)/2x+6 − 13/2x+6 jak dla mnie cos takiego
8 lut 15:44
Jerzy:
Podaj konkretną całkę.
8 lut 15:44
likemaster: ∫4x−1/x2+6x+13 dx
8 lut 15:46
'Leszek: Sprowadz mianownik do postaci kanonicznej i nastepnie calkuj przez
odpowiednie podstawienia .Powodzenia !
8 lut 15:48
Jerzy:
| | 2x+6 | | 1 | |
= 2∫ |
| dx − 13∫ |
| dx |
| | x2+6x+13 | | x2+6x+13 | |
w pierwszej licznik jest pochodną mianownika,
w drugiej sprowadzasz mianownik do postaci kanonicznej ... i sterujesz do arctgx
8 lut 15:50
Jerzy:
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| x2+6x+13 | | (x+3)2 + 4 | |
8 lut 15:52
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | x +3 | |
= |
| * |
| ... i podstawiasz: |
| = t |
| | 4 | | | | 2 | |
8 lut 15:54
Jerzy:
| | 1 | |
i masz całkę postaci : |
| = arctgt |
| | t2 + 1 | |
8 lut 15:55