Wyznaczenie reakcji w ramie.
MarleneDietrich:

Witam mam problem z wyznaczeniem reakcji w ramie...
A dokładnie z jej momentami .
Kąt to 45*
Q=20N/m
Wysokość ramy = 4m (2m+2m)
Szerokość ramy = 3m
8 lut 15:33
relaa:
Ile wynosi wartość siły P?
8 lut 15:57
MarleneDietrich: p= 100N
8 lut 16:39
relaa:
Oznaczam zwrot R
A do góry, R
B do dołu, H
B w lewo.
∑ M
B = 0
| | 1 | |
3RA − 20 • 2 • 1 − |
| • 3 • 100 = 0 |
| | √2 | |
| | 40 | |
RA = |
| + 50√2 N ≈ 84.044 N |
| | 3 | |
∑ X = 0
| | 1 | |
−HB + 20 • 2 + |
| • 100 = 0 |
| | √2 | |
H
B = 40 + 50
√2 N ≈ 110.711 N
∑ M
A = 0
| | 1 | |
3RB + 20 • 2 • 1 + |
| • 2 • 100 − 2 • (40 + 50√2) = 0 |
| | √2 | |
Sprawdzenie ∑ Y = 0
| | 1 | |
84.044 − 13.333 − |
| • 100 = 0 |
| | √2 | |
reakcje są policzone prawidłowo.
8 lut 16:51
MarleneDietrich: Dzięki wielkie , a napiszesz mi jeszcze dlaczego w
Ma jest
2*(40+50
√2)


bo nie wiem..
8 lut 17:15
relaa:
Ponieważ reakcja HB działa na ramieniu równym 2 metry.
8 lut 17:20