sprawdź cz punkty należą do funkcji
Asiek: Sprawdź czy podane punkty należą do funkcji
f(X)= (2)
(5)
a) A= (−3;125)
( 8 )
b) A=(−2;10)
( 4)
c)A= (0;2)
( 5)
d) A=(2;16 )
( 100)
e) A=(3;6 )
( 15)
prosze pomóżcie
8 lut 14:25
Jerzy:
A jaka jest funkcja ?
8 lut 14:27
Asiek: Wykładnicza
8 lut 15:20
Jerzy:
To ją zapisz .
8 lut 15:26
Asiek: zapisane jest wszystko to co jest podane w zadaniu cyfry pod to ułamki
8 lut 15:41
eH: ale nie ma funkcji!
8 lut 15:43
eH: no może jest, ale coś źle zapisana..
8 lut 15:43
Jerzy:
A cyfry nad, to wykładniki ?
8 lut 15:44
eH:
f(X)=(2)
(5)

8 lut 15:44
XO: czy punkty naleza do funkcji wykladniczej moze z poprzedniego zadania albo sama masz ja
wymyslic?
8 lut 15:46
Asiek: eH:
f(X)=(2)
(5)
to funkcja
kurcze nie da sie tu zdjęcia wstawić
8 lut 16:07
Asiek:
f(x)= i tu jest ułamek dwie piate
8 lut 16:09
eH: a gdzie argument?
8 lut 16:10
eH: po lewej stronie obok okna w którym piszesz masz napisane jak wstawiać ułamki itp.
8 lut 16:10
Asiek:
f(x)=25
8 lut 16:21
eH: nie ma argumentu
teraz to jest stałą funkcja liniowa
8 lut 16:22
eH: używaj dużego U zamiast małego − ułamki będą czytelniejsze
8 lut 16:23
Asiek: a) A=(−3 1258)
b) A=(−2;104)
c)A= (0;25
d) A=(2;16100)
e) A=(3;615)
8 lut 16:26
Asiek: no tyle jest w zadaniu
8 lut 16:29
eH: nic tu się nie zrobi
jak napisałem, funkcja którą podałaś jest stałą funkcją liniową
8 lut 16:41
Asiek: czyli bład jest w zadaniu ? ponieważ całe zadanie zapisałam
8 lut 16:56
Asiek: | | 2 | |
f(x)= |
| do potegi drugie czy to coś zmienia |
| | 5 | |
8 lut 17:02
Asiek: juz wiem zamiast potegi jest x zle sie wydrukowały zadania
8 lut 17:04
8 lut 17:15
Asiek: dokładnie tak
8 lut 17:25
eH: no to podstawiasz pod x współrzędną x punktu i przyrównujesz całość do współrzędnej y i
sprawdzasz czy L=P
...
8 lut 17:30
Asiek: nie czaje drugą wartość nawiasu przyrównuje do funkcji ?
8 lut 17:34
Asiek: a za x podstawam pierwszą liczbe funkcji
8 lut 17:35
Pytający: W zadaniu funkcję masz podaną tak:
co jest równoważne z:
W podpunktach masz podane punkty postaci A=(x
A,y
A).
Zatem bierzesz x
A wstawiasz do wzoru na f(x) i sprawdzasz, czy wynik f(x
A)=y
A
np.:
| | 2 | | 5 | | 53 | | 125 | |
f(xA)=f(−3)=( |
| )(−3)=( |
| )3= |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 23 | | 8 | |
f(x
A)=y
A, więc ten punkt należy do wykresu funkcji f(x)
8 lut 17:49
Asiek: a ok dzieki
8 lut 18:06