Geometria analityczna
Gtxxxx: Wyznacz równania ogólne prostych zawierających dwusieczne kątów między prostymi x+y+1=0 i
7x+y+4=0. Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
8 lut 13:51
Jerzy:
| |x+y+1| | | |7x+y+4| | |
| = |
| |
| √2 | | √50 | |
8 lut 14:01
Gtxxxx: Mógłbyś mi napisać trochę więcej co powinien zrobić.?
8 lut 14:38
Jerzy:
⇔ 5|x+y+1| = |7x+y+4| ⇔ |5x + 5y + 5| = |7x + y + 4| ⇔
5x + 5y + 5 = 7x + y + 4 ( pierwsza dwusieczna)
lub
5x + 5y + 5 = −7x − y − 4 ( druga dwusieczna)
8 lut 14:42
Jerzy:
Te dwusieczne to:
−2x + 4y + 1 = 0 lub 12x + 6y +9 = 0
8 lut 14:44
Gtxxxx: Jeszcze jedno tylko. Skąd wzięła się ta 5 przed wartością bezwzględną 5|x+y+1| = |7x+y+4|
tutaj.
8 lut 15:01
Jerzy:
√50 = 5√2 i mnożysz na krzyż.
8 lut 15:02
Gtxxxx: Ok dzięki już wszystko jasne
8 lut 15:22