???????
Aranger: Uzywajac definicji
pochodnej pokazac
, ze dla funkcji f(x) = x
2 mamy f'(x) = 2x.
>






?
8 lut 12:47
Aranger: Jakiej definicji, jak?
8 lut 12:47
Aranger: mówimy o tej
| | f(xo+deltax)−f(x0) | |
lim |
| ? |
| | delta x | |
x−>deltax
8 lut 12:48
Jerzy:
Tak.
8 lut 12:49
Aranger: ale co wstawiamy pod xo?
8 lut 12:50
Aranger: kurcze... malo danych
8 lut 12:50
Adamm: | | f(x+h)−f(x) | | x2+2hx+h2−x2 | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
= lim
h→0 2x+h = 2x
8 lut 12:53
cosinusx: | | f(x+Δx)−f(x) | | (x+Δx)2−x2 | | 2xΔx+(Δx)2 | |
lim (Δx−>0) |
| =lim(Δx−>0) |
| =lim(Δx−>0) |
| = |
| | Δx | | Δx | | Δx | |
| | Δx(2x+Δx) | |
lim(Δx−>0) |
| =2x |
| | Δx | |
8 lut 12:55
Aranger: nie wiedziałem, że to takie proste, dzięki wam i ludziom tego pokroju
8 lut 12:56