oblicz cosa jeśli
lp: Mam następujące zadanie:
Oblicz cosα, jeśli:
12(tgα + 1tgα) = 1sinα
po przekształceniach lewej strony, przeniesieniu wszystkiego na lewą stronę i podstawieniu za
cosα zmiennej t, otrzymałem takie równanie:
−2t3 − t2 + 1 = 0
i tu pomysły się kończą, może zrobiłem coś źle przy przekształcaniu, nie wiem... wszelkie
wskazówki mile widziane.
8 lut 12:34
Jerzy:
A możesz pokazać to przekształcenie ?
8 lut 12:46
Ajtek:
Pokaż obliczenia. Wg mnie coś naknociłeś przy przekształceniach.
8 lut 12:47
Jerzy:
Po przekształcenich jest: sin2α = sinα
8 lut 12:48
Ajtek:
Ja potraktowałem to przyrównując do 0. cosx wyszedł 0,5.
8 lut 12:53
lp: mam błąd, znalazłem, ale dzięki za odzew
8 lut 12:54