ciągłość funkcji
pomocy:
zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x0
f(x)={x+5 xe(−∞,−2)
{2x+7 xe<−2,+∞)
lim (x+5)=3
x−>−2−
lim (2x+7)=3
x−>−2+
f(−2)=−2+5=3
f(−2)=−4+7=3
f(−2)= lim f(x) więc funkcja jest funkcją ciągłą w punkcie x=−2
x−>−2
8 lut 12:24
Pytający: f(x)= 2x+7 dla x∊<−2,+∞)
więc:
f(−2)=2(−2)+7=3
f(x) ma tylko jedną wartość w punkcie −2 i liczysz ją z tego drugiego wzoru, bo tam przedział
jest domknięty.
Poza tym wszystko ok, f(x) ciągła dla x∊ℛ.
8 lut 13:08
Jerzy:

Tutaj widać,że jest ciągła.
8 lut 13:15