Całki
Całki :(: Proszę o pomoc, strasznie leżę z tego tematu..
Oblicz całki metodą:
a) przez podstawienie
b) przez części
∫ 2x ln x dx
c) korzystając z wzorów podstawowych
8 lut 12:02
Jerzy:
a) podstaw: 3 + x2 = t ; 2xdx = dt
8 lut 12:03
8 lut 12:04
Jack:
a)
podstawienie t = 3+x
2, dt = 2xdx
b)
no przez czesci
u = lnx v=2x
u' = 1/x v' = 1/3x
3
c)
hmm, ulamki szkola podstawowa?
| a+b−c | | a | | b | | c | |
| = |
| + |
| − |
| |
| d | | d | | d | | d | |
8 lut 12:04
Jack: oczywiscie w b) milo byc
v'=2x
v = x2
pardon.
8 lut 12:05
Jerzy:
3) = ∫x−2dx + 5∫x−7/2dx − 2∫x−3dx
8 lut 12:05
Jerzy:
Jack ... b) nie tak.
8 lut 12:06
Jack: jak nie tak jak tak
8 lut 12:10
Jerzy:
Skomentowałem pierwszy wpis.
8 lut 12:10