Trojkat i rownoleglobok
5-latek:

W trojkat wpisano rownoleglobok w ten sposob ze jeden jego bok lezy na podstawie trojkata a
przekatne sa rownolegle do pozostalych bokow .
Wyznaczyc boki rownolegloboku jesli podstawa trojkata ma 45cm , apozostale boki 39cm i 48 cm.
8 lut 11:41
Adamm: przekątne równoległoboku przecinają się w połowie
oznaczmy punkt przecięcia H
wiadomo że ΔGFH~ΔABC na zasadzie kkk
na zasadzie kkk wiemy że ΔAFD~ΔGHF oraz ΔGEB~ΔGHF
z wcześniejszego faktu wiemy że współczynnik podobieństwa dla obu tych trójkątów z ΔGHF
wynosi k=1/2
| 1 | | 1 | |
dlatego też |GF|= |
| |AF| oraz |GF|= |
| |FB| stąd |
| 2 | | 2 | |
stąd |GF|=15
| 2 | | 2 | |
podobnie |DF|= |
| |BC|=32, |EG|= |
| *|CA|=26 |
| 3 | | 3 | |
8 lut 12:12
5-latek: Dzieki

Zaczynam juz powoli zauwazac te trojkaty podobne
8 lut 12:28