ciągłość funkcji
pomocy: jak się bada ciągłość funkcji f
![](emots/2/pytajnik.gif)
przykład
zbadaj ciągłość funkcji w punkcie x
0 jeżeli
c)f(x)={x
2 dla x≥3
{2x+1 dla x<3 x
0=3
8 lut 10:40
Jerzy:
Sprawdza sie, czy granica lewostronna jest równa prawostronnej i obie są
równe wartości funkcji w tym punkcie.
8 lut 10:44
Adam: policz granicę prawo oraz lewo stronną, sprawdź czy są równe
jeśli tak to sprawdź czy są równe wartości w tym punkcie
8 lut 10:45
pomocy:
lim (x2)=9
x−>3+
lim (2x+1)=7
x−>3−
granica lewostronna nie istnieje
8 lut 10:48
Adam: istnieje...
8 lut 10:49
pomocy: czyli granice lewostronna jest różna od granicy prawostronnej
8 lut 10:55
Jerzy:
![rysunek](rys/129145.png)
Ile wynosi granica ?
8 lut 10:55
pomocy: 7
8 lut 10:56
Jerzy:
Wnioski ?
8 lut 10:57
pomocy: jeżeli granica lewostronna jest różna od granicy prawostronnej to funkcja f(x) nie jest funkcją
ciągłą
8 lut 10:58
Jerzy:
Czyli , ta funkcja jest .... ?
8 lut 10:59
pomocy: nieciągła
8 lut 11:00
Jerzy:
Tak.
8 lut 11:02