równania trygonometryczne
123: Rozwiąż sin−sin(π2−x)=1
7 lut 23:01
Jack:
sin... ?
sin(jakiargument tu jest? )
7 lut 23:04
123: x
7 lut 23:11
123: sinx−sin(π2−x)=1
7 lut 23:11
Jack: wzor na roznice sinusow.
7 lut 23:45
Jack: stop, co ja gadam.
| | π | |
sin( |
| −x) = cos x (ze wzorow redukcyjnych) |
| | 2 | |
zatem
sinx − cosx = 1
sinx = 1 + cosx
podstawiamy do jedynki tryg.
sin
2x + cos
2x = 1
(1+cosx)
2 + cos
2x = 1
1 + 2cosx + 2cos
2x = 1
cos
2x + cosx = 0
cosx(cosx + 1) = 0
cosx = 0 lub cosx = − 1
dalej sam
7 lut 23:47
Jack: *jest szansa ze sie gdzies walnalem. sprawdz obliczenia
7 lut 23:49