matematykaszkolna.pl
materiały Alky: Dobry wieczór. Mam pytanie−prośbę. Czy ktoś może ma jakieś materiały pdf czy coś z zakresu anazily (całki onaczone nieoznaczone i ew pochodne). Myślę tu głównie o materiałach dot. teorii. Za wszelką pomoc dziękuję emotka
7 lut 22:39
Ajtek: Poszukaj w necie Krysicki Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach" były pdf tego wydawnictwa.
7 lut 22:44
Alky: Okej emotka
7 lut 22:44
Ajtek: Jak nie znajdziesz to ja chyba mam, tzn. miałem, tylko nie pamiętam czy zgrałem ze starego kompa. Sprawdzę jak bedziesz miał problem ze znalezieniem.
7 lut 22:46
zef: Tutaj masz przykłady i rozwiązania http://imif.utp.edu.pl/mmusielak/calki.pdf
7 lut 22:47
Alky: Znalazłem. Właśnie przeglądam co i jak. Dziękuję. Jedną lekturę już mam, jednak jakby ktoś jeszczę miał coś ciekawgo wartościowego to przyjmęz otwartymi ramionami
7 lut 22:48
Ajtek: Alky ramiona możesz mieć "zamknięte". Otwarty ma być umysł emotka.
7 lut 22:50
Alky: @zef robiłem sobie już pare z tamtych przykładów, bo ktoś to już osatnio podsyłał na forum Dzięki i tak emotka
7 lut 22:50
Alky: Otwarty umysł jest dla mnie, ramiona dla innych
7 lut 22:52
Ajtek: , na misia, na misia?
7 lut 22:55
Alky: Ba xD Ale to może po egzaminie Teraz idę się z całeczkami ^^
7 lut 22:59
Ajtek: Owocnej lektury
7 lut 23:00
Alky: Dzięki emotka Idę do swojej bezinternetowej jaskini wiedzy. Potem tu jeszcze zaglądnę emotka
7 lut 23:01
Jack: polecam zapamietac kilka wzorow :
 1 

dx = arcsin(x)
 1−x2 
 1 

dx = arsinh(x)
 1+x2 
 1 

dx = arctg(x)
 1+x2 
7 lut 23:03
Alky: jeśli chodzi o arcusowe to te wszystkie podstawowe typu ta 1 i 3 co podałeś znam, natomiast 2 jest mi obca. Zaraz się doedukuję
7 lut 23:15
Mariusz: Alky masz G M Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy (tom I, II, III) F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy Leja ma trochę o całkach Lebesgue oraz podstawy równań różniczkowych
8 lut 13:31
Mariusz: Nie ma potrzeby zawsze masz podstawienia Eulera Całki postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx a>0 ax2+bx+c=t−ax x=f(t)
dx 

=f'(t)
dt 
ax2+bx+c=t−af(t) a<0 Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i stosujesz podstawienie a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t x=f(t)
dx 

=f'(t)
dt 
ax2+bx+c=(f(t)−x0)t Powyższe podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx do całek z funkcji wymiernej ale jest jeszcze jedno podstawienie które czasem daje całkę wymagającą mniej obliczeń stosujesz je gdy c>0 ax2+bx+c=xt+c
8 lut 13:44
Alky: Okej. Dziękuję emotka
8 lut 19:32
9 lut 03:00
Aranger: dzięki
9 lut 03:07
Alky: O ekstra Mariusz. Przeleciałęm po spisie i już widzę kilka tematów na które na pewno zwrócę uwagę. Dzięki wielkie
9 lut 03:18
Mariusz: Jeśli chodzi o równania różniczkowe to w sieci można znaleźć to http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0065/niedoba.pdf a także to http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=25&wyd=10&jez=pl
9 lut 03:40
Mariusz: ... ale zanim zabierzesz się za równania różniczkowe opanuj całkowanie i podstawy algebry
9 lut 03:43
Aranger: te I rzędu są dość proste
9 lut 03:45
Aranger:
9 lut 03:45
Mariusz: Ale bez całkowania dużo nie zdziałasz Co do podstaw algebry to rozkład na sumę ułamków prostych przydaje się do odwracania przekształcenia Laplace Tutaj przydaje się rozkład nad zespolonymi inaczej musielibyśmy z twierdzenia Borela o splocie korzystać Wartości własne i tzw uogólnione wektory własne przydają się przy rozwiązywaniu układów równań różniczkowych
9 lut 05:21