materiały
Alky: Dobry wieczór.
Mam pytanie−prośbę.
Czy ktoś może ma jakieś materiały pdf czy coś z zakresu anazily (całki onaczone nieoznaczone i
ew pochodne).
Myślę tu głównie o materiałach dot. teorii.
Za wszelką pomoc dziękuję
7 lut 22:39
Ajtek:
Poszukaj w necie Krysicki Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach" były pdf tego
wydawnictwa.
7 lut 22:44
Alky: Okej
7 lut 22:44
Ajtek:
Jak nie znajdziesz to ja chyba mam, tzn. miałem, tylko nie pamiętam czy zgrałem ze starego
kompa. Sprawdzę jak bedziesz miał problem ze znalezieniem.
7 lut 22:46
7 lut 22:47
Alky: Znalazłem. Właśnie przeglądam co i jak. Dziękuję.
Jedną lekturę już mam, jednak jakby ktoś jeszczę miał coś ciekawgo wartościowego to przyjmęz
otwartymi ramionami
7 lut 22:48
Ajtek:
Alky ramiona możesz mieć "zamknięte". Otwarty ma być umysł

.
7 lut 22:50
Alky: @zef robiłem sobie już pare z tamtych przykładów, bo ktoś to już osatnio podsyłał na forum

Dzięki i tak
7 lut 22:50
Alky: Otwarty umysł jest dla mnie, ramiona dla innych
7 lut 22:52
7 lut 22:55
Alky: Ba xD Ale to może po egzaminie

Teraz idę się

z całeczkami ^^
7 lut 22:59
Ajtek:
Owocnej lektury
7 lut 23:00
Alky: Dzięki

Idę do swojej bezinternetowej jaskini wiedzy. Potem tu jeszcze zaglądnę
7 lut 23:01
Jack: polecam zapamietac kilka wzorow :
7 lut 23:03
Alky: jeśli chodzi o arcusowe to te wszystkie podstawowe typu ta 1 i 3 co podałeś znam, natomiast 2
jest mi obca. Zaraz się doedukuję
7 lut 23:15
Mariusz:
Alky masz
G M Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy (tom I, II, III)
F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy
Leja ma trochę o całkach Lebesgue oraz podstawy równań różniczkowych
8 lut 13:31
Mariusz:
Nie ma potrzeby zawsze masz podstawienia Eulera
Całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
x=f(t)
√ax2+bx+c=t−
√af(t)
a<0
Tutaj możesz założyć że b
2−4ac>0 w przeciwnym przypadku
trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t
x=f(t)
√ax2+bx+c=(f(t)−x
0)t
Powyższe podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
do całek z funkcji wymiernej ale jest jeszcze jedno podstawienie które czasem
daje całkę wymagającą mniej obliczeń stosujesz je gdy c>0
√ax2+bx+c=xt+
√c
8 lut 13:44
Alky: Okej. Dziękuję
8 lut 19:32
9 lut 03:00
Aranger: dzięki
9 lut 03:07
Alky: O ekstra Mariusz. Przeleciałęm po spisie i już widzę kilka tematów na które na pewno zwrócę
uwagę. Dzięki wielkie
9 lut 03:18
9 lut 03:40
Mariusz:
... ale zanim zabierzesz się za równania różniczkowe opanuj całkowanie
i podstawy algebry
9 lut 03:43
Aranger: te I rzędu są dość proste
9 lut 03:45
Aranger:
9 lut 03:45
Mariusz:
Ale bez całkowania dużo nie zdziałasz
Co do podstaw algebry to rozkład na sumę ułamków prostych przydaje się do odwracania
przekształcenia Laplace Tutaj przydaje się rozkład nad zespolonymi inaczej
musielibyśmy z twierdzenia Borela o splocie korzystać
Wartości własne i tzw uogólnione wektory własne przydają się przy rozwiązywaniu
układów równań różniczkowych
9 lut 05:21