matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
qeeq:
∫5
x
xdx najpierw robie to przez czescci a potem mi zostaje cos takigo
5
1
1
x
− 5∫
dx i teraz to przez podstawienie? t=ln5 dt=
dx 5dt=dx
ln5
ln5
5
5
1
x
− 25*
t
2
+C
ln5
2
5
25
x
−
ln5
2
+C
ln5
2
xln5
1/5
− ln5
25
+ C dobrze mam do tej pory? i jesli tak to jak dalej to zrobic
7 lut 22:20
Jerzy:
Masakra...
1
v' = 5
x
v =
*5
x
ln5
u = x u' = 1 i bez żadnych podstawień.
7 lut 22:51