statystyki
agatka: Jesteśmy nad jeziorem którego brzeg ma kształt linii prostej. Losowo wybieramy kierunek, ale
taki który nie prowadzi do wody i spacerujemy odległość d.Jaki jest rozkład odległości L od
brzegu jeziora? Czy jest on poprawnie unormowany? Narysuj kształt tego rozkładu. Przypuśćmy,
że po dotarciu do celu naszego spaceru, ponownie wybieramy losowo kierunek, tym razem już bez
ograniczeń i ponownie przechodzimy ten sam odcinek. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że trafimy
do jeziora?
7 lut 21:58
g:
kąt α liczymy od linii prostopadłej do brzegu, skierowanej do brzegu.
najpierw przypadek gdy kierunek ograniczony do α ∊ [−π/2, +π/2].
F
1(L) = P[ d*cos(α) ≤ L ] = P[ cos(α) ≤ L/d ] = 2*arccos(L/d) / π L ∊ [0, d]
teraz przypadek gdy kierunek dowolny
F
2(L) = 2*(arccos(L/d)+π/2) / 2π L ∊ [−d, d]
do jeziora wrócimy gdy L
1+L
2 ≤ 0
P[ L
1+L
2 ≤ 0 ] = ∫∫ f
1(L
1) f
2(L
2) dL
2 dL
1 po obszarze gdzie L
1+L
2 ≤ 0
= ∫
0d f
1(L
1) F
2(−L
1) dL
1
8 lut 14:11