WIelomiany reszta bez dzielenia pomocy pilne!
aZaRRRd: wielomian x98+17x95+x2−3x+1 przez x2+1
tam jest x do 98 i x do 95 tylko cos sie przestawia jakos
wyznacz reszte bez dzielenia
ludzie podstawiam tutaj i −i i wszystko mi się na końcu redukuje pomocy
7 lut 21:08
Adamm: w(x)=x
98+17x
95+x
2−3x+1
| | | |
x98=(x2+1−1)49=∑n=049 | (x2+1)n*(−1)49−n=P(x)(x2+1)−1 |
| | |
x
94=(x
2+1−1)
47=...=L(x)(x
2+1)−1
w(x)=P(x)(x
2+1)−1+17*xL(x)(x
2+1)−17x+x
2+1−3x=N(x)(x
2+1)−20x−1
reszta wynosi −20x−1
7 lut 21:35
Adamm: jeśli nie rozumiesz, poszukaj pod pojęciem dwumian Newtona
| | | |
jeśli nie wiesz co znaczy | poszukaj pojęcia symbol Newtona |
| | |
7 lut 21:37
aZaRRRd: wiesz co zauwazylem pewna zaleznosc dlatego ze wyszlo mi w obydwu rownaniach bo ja to robilem
sposobem P(X)=I(x)+R(x)
gdzie mam potem 2 rownania podstawialem i −i wyszlo mi ia=1+20i−b oraz ia=3+20i−b więc tak
teoretycznie nw czy to przypadek to wynik jest podobny
ale ogarne ten twój sposób może przyda mi się do innych przykładów
7 lut 21:40
aZaRRRd: a wzór nie stosuje się do dwumiany ? ja mam ewidentnie nawwet w zadaniu napisane ze przez
trójmian tylko tutaj zapomnialem dodac
7 lut 21:46
Adamm: można przyjąć że to dwumian składający się z x2+1 oraz −1 jako jednomiany
7 lut 21:50
Mila:
x2+1=0
x2−i2=0⇔x=i lub x=−i
R(x)=ax+b
W(i)=−1−20i
w(−i)=−1+20i
R(i)=a*i+b=−1−20i
R(−i)=−a*i+b=−1+20i
2b=−2
b=−1
a*i−1=−1−20i
a*i=−20*i
a=−20
R(x)=−20x−1
7 lut 22:07