ff
PAulina: Wykaż że istnieje jedna licza naturalna spełniająca równanie x4 + x3 + x2 =3
7 lut 20:43
PAulina: czy to bedzie takie rozwiazanie :
x2 ( x2 +x + 1)=3
delta jest ujemna wiec : x2=3
x=√3
7 lut 20:45
zef: x2(x2+x+1)=3
1*3 lub 3*1
x2=1 ⇔ x=1 lub x=−1
Liczba 1 spełnia równanie
7 lut 20:47
'Leszek: Zle rozwiazujesz to zadanie ,jest to rownanie wielomianowe
x4 + x3 + x2 − 3 = 0
7 lut 20:47
PAulina: czemu 3*1 ?
7 lut 20:48
Wielomian: (x3+2x2+3x+3)(x−1)=0
7 lut 20:48
'Leszek: za szybko wyslalem
jednym z rozwiazan jest x = 1
podziel teraz ten wielomian przez wyrazenie ( x − 1 )
i oblicz pozostale pirewiastki tego wielomianu ,Powodzenia !
7 lut 20:51
PAulina: wogole tego nie rozumiem
7 lut 20:52
Wielomian: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu i twierdzenie Bezouta poczytaj 😜
7 lut 20:54
Adamm: może ona nie miała jeszcze wielomianów?
x2(x2+x+1)=3
teraz jedyne 2 liczby naturalne jakich iloczyn daje 3 to 1 oraz 3
zatem albo x2=3 oraz x2+x+1=1 (z tego wynika że x jest niewymierne, sprzeczność)
albo x2=1 oraz x2+x+1=3, z pierwszego x=1 lub x=−1, bezpośrednio sprawdzamy że x=1
spełnia nasze równanie
7 lut 21:01
PAulina: dzieki
7 lut 21:05