całki
Karolcia: jak policzyć taką całkę?
∫arcsin2√2 dx?
7 lut 20:29
Adamm: ∫arcsin2√2dx=x*arcsin2√2+c
7 lut 20:30
zef: xarcsin
2√2
7 lut 20:30
karty do gry: = arcsin2√2 ∫ dx = ...
7 lut 20:31
Karolcia: tzn z arcsin2√x
7 lut 20:31
zef: Przepisz dokładnie bo póki co to nie mamy nawet zmiennej w tej całce
7 lut 20:31
Karolcia: ∫ arcsin2√x dx
7 lut 20:32
Karolcia: √x=t
czy cos takiego byłoby okej?
tylko ze pózniej mam w mianowniku 2{x} i to juz tak nie bardzo pasuje
7 lut 20:41
Karolcia: chyba ze
arcsin
√x=t
sin t =
√x
| | 1 | | 1 | |
cos t dt = |
| dx= |
| dx |
| | 2√x | | 2 sin t | |
7 lut 20:46
Karolcia: czyli byłoby
dx= cost dt * 2 sin t
∫arcsin2√x=∫t2 * cost * 2 sint dt = mysle dobrze?
7 lut 20:50
Adamm: 2cost*sint=sin(2t)
teraz przez części
7 lut 20:53
Karolcia: = ∫t2* sin 2t dt
7 lut 20:55
Karolcia: u= t2 v'=sin2t
u'=2t v=−1/2cos 2t
=−1/2 t2cos 2t −∫t cos 2t dt =
u= t v'=cos 2t
u'=1 v = 1/2 sin 2t
=
−1/2 t2 cos 2t − 1/2 t sin 2t +1/2∫ sin 2t dt
7 lut 21:02
...: i cp dalej?
7 lut 21:14