Wykaż że liczba x=4^n-5*2^(n 1) 25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n...
Kurt: Wykaż że liczba x=4n−5*2n+1 + 25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n kwadratem liczby
całkowitej.
17 sty 18:29
bartek: x=42n−5*2*2n+25
x=42n−10*2n+25
x=(2n−5)2
Skoro n ∊ ℕ to 2n jest liczba całkowitą, a więc x jest kwadratem liczby całkowitej
17 sty 19:05
bartek: Oj pomyliłem troche zapis, ma być tak
x=22n−5*2*2n+25
x=22n−10*2n+25
x=(2n−5)2
Skoro n ∊ ℕ to 2n jest liczba całkowitą, a więc x jest kwadratem liczby całkowitej
17 sty 19:16
april: dzięki wielkie. mi tez się to przyda
17 sty 19:29
Winchester: a skąd się wzięło 5*2*2n
17 sty 20:39
Foggy91: A ja sory że przeszkadzam, ale nie kumam z tego nic... Mozna jeszcze raz, ale może z
komentarzem?
17 sty 20:40
bartek: 4n=(22)n=22n
Natomiast:
5*2n+1=5*2n*21 Stąd 10*2n
Teraz juz mamy zwykła funkcje kwadratowa, a wiec:
x=22n−10*2n+25
x=(2n−5)(2n−5)=(2n−5)2
17 sty 21:17
Winchester: dzięki
17 sty 22:09
cedar: Bartek skillowiec
14 lut 15:31
F: Przejebantrix, nie ogarniam tego do konca..
24 kwi 17:38
Mitan: Nie skillowiec tylko poprostu trzeba ogarniac rownania kwadratowe oraz widziec kiedy mozna
zwinac dana liczbe do kwadratu.
25 wrz 20:11