Jak to policzyć
BB: pomocy jak to policzyć
Oblicz obwód prostokąta, którego przekątna ma długość 5 a jeden z boków jest dwa razy dłuższy
od drugiego.
7 lut 19:47
'Leszek: a ; krotszy bok prostokata
2a; dluzszy bok
Z twierdzenia Pitagorasa
a2 + (2a)2 = 52 ⇒a = √5
7 lut 19:55
===:
a2+4a2=5
a=1 b=2
Ob=2a+2b
7 lut 19:57
===: no tak .... nie =5 tylko =25
7 lut 19:57
BB: w wynikach mam podane 6√5
7 lut 20:03
'Leszek: Obwod prostokata wynosi L = 2*√5 + 2*2*√5 = 6√5
7 lut 20:03
'Leszek: Twoj podany wynik zawiera blad drukarski , poprawny wynik to L = 6*√5
7 lut 20:05
BB: faktycznie
7 lut 20:08