z
PAulina: Wykaż że liczby a = 717 − 1 oraz b= 7n+2 + 7n+1 −2*7nvsa liczbami parzystymi
7 lut 19:39
Adamm: a=717−1=(7−1)(716+715+...+1)=6*(716+715+...+1)
b=7n(49+7−2)=54*7n
7 lut 19:42
Adamm: tak poza tym, w pierwszym
jako że iloczyn liczb nieparzystych jest liczbą nieparzystą to 717 jest nieparzyste zatem
717−1 jest nieparzyste
7 lut 19:45
Adamm: zatem 717−1 jest parzyste **
7 lut 19:46
'Leszek: Liczba b = 7n ( 72 + 7 − 2 ) = 7n * 54 = 7n * 27*2 , jest parzysta
liczba a = 717 − 1 , jest parzysta poniewaz liczba 717 jest nieparzysta .
7 lut 19:46
PAulina: dziekuje wogóle tego nie ogarniam
7 lut 19:50
PAulina: mam jeszcze takie zeby wykazać ze liczba jest podzielna prze 2017
x= 20152015 + 2*20152014+ 20152013
7 lut 19:51
Adamm: 20152015+2*20152014+20152013=20152013(20152+2*2015+1)=
=20152013*20162
2017 jest liczbą pierwszą, x nie jest podzielne przez 2017
7 lut 19:54
'Leszek: Chyba powinno byc ,wykazac , ze x jest podzielne przez 2016 ?
7 lut 19:59
PAulina: nie własnie pisze 2017
7 lut 20:01
PAulina: wykaż ze jesli a,b,c > 0 to (a+b+c)( 1a +1b +1c ) jest wieksze lub równe 9
7 lut 20:05
'Leszek: Adamm , przeprowadzil poprawne przeksztalcenia ,wiec blad jest w tresci zadania,
nie moze byc podzielnosci x przez 2017 !
7 lut 20:09
PAulina: ja tresci nie układałam przepisałam tak jak mam na kartce
7 lut 20:10