s
PAulina: A= pierwiastek z 17 + pierwiastek z 13 przez pierwiastek z17 − pierwiastek z 13 wszystko +
pierwiastek z 17 − pierwiastek z 13 przez pierwiastek z 17 plus pierwiatek z 13 . Wykaż ze
liczba a jest liczbą naturalna
7 lut 19:05
Dragon: zapisz to skladnia
7 lut 19:09
PAulina:
7 lut 19:20
Adamm: | √17+√13 | | √17−√13 | |
| + |
| = |
| √17−√13 | | √17+√13 | |
| | (√17+√13)2 | | (√17−√13)2 | |
= |
| + |
| = |
| | 17−13 | | 17−13 | |
| | 17+2√17√13+13+17−2√17√13+13 | |
= |
| =15 |
| | 4 | |
7 lut 19:23
PAulina: no własnie tak mi wyszło i chciałam sie upewnić . Wystarczy ze zrobie te obliczenia napisze ze
a=15 i jest wykazane ?
7 lut 19:27
'Leszek: Po sprowadzeniu do wspolnego mianownika i zastosowaniu wzoru
skroconego mnozenia w mianowniku otrzymasz : 17 − 13 = 4
Natomiast w liczniku :
( √17 + √13 )2 + ( √17 − √13 )2 = 30 + 2 √17*13 + 30 − 2 √17*13 = 60
calkowity wynik wynosi 15
7 lut 19:28
PAulina: dziekuje
7 lut 19:31