Rozwiąż równanie
jaga: mam jeszcze jedno małe pytanko, jak to rozwiązać
2x+3=2x
17 sty 18:26
tim: x + 3 = x
0 = 3
Brak rozwiązań?
17 sty 18:27
jaga: na to to ja wpadłam ale wydawało mi się za proste
17 sty 18:45
jaga: To w takim razie 2
−x+3+2=2
x będzie 2 czy tak
a 2
−x+1+1=2
x będzie ile




?/
17 sty 18:52
jaga: WIE KTOŚ JAK TO BĘDZIE
17 sty 20:23
Lachu: wedlug mnei brak rozwiazan bo popatrz bo 2 podniesione do x bedzie mniejszcze niz 2 podniesione
do tego samego x i jeszcze plus 3
17 sty 20:25
tim: Odpowiedź to:
x = 2
21 + 2 = 22
4 = 4
Metodą rysowania funkcji.
17 sty 20:35
jaga: jeżeli x=2, to będzie 2−2+1+2=22 a to nie jest prawda
17 sty 20:56
tim: Tzn w pierwszym (2−x+3 + 2) = 2x
W drugim: x = 1
17 sty 21:15
jaga: tak to się zgodzę, tylko jak to rozpisać



//
17 sty 21:22
bartek: 1)2x+3=2x
2x*23=2x / :2x
23≠1 ⇒ równanie sprzeczne−brak rozwiazań
17 sty 21:28
bartek: 2
−x+3+2=2
x
t:=2
x ⋀ t>0
−t
2+2t+8=0
Rozwiązując równanie: t=−2 ∨ t=4
2
x=4
2
x=2
2
x=2
17 sty 21:43
red:
2−x+3+2= 2x
2−x*23+2= 2x /*2x
2−x+x*8+2*2x = 2x*2x
8+2x = 2x*2x podstawiamy: 2x= t , t>0
t2 −2t −8=0 Δ= 36 √Δ=6
t1= 4 v t2 = −2 −−− odrzucamy
czyli 2x= 4 => 2x= 22 => x=2
odp: Rozwiązaniem równania jest x = 2
17 sty 21:44
jaga: dzięki
17 sty 21:59
ak1: Mozna prościej
2−x+3+21= 2x
−x+3+1=x
−2x=−4
x=2
17 sty 22:07
red:
To bzdura !
ak1 no to rozwiązując Twoim sposobem ........( błędnym


otrzymasz:
2
−x+5+2= 2
x
−x +5 +1= x
−2x = −6
x = 3 ..... tak? ?
więc sprawdzamy:
dla x= 3
L=2
−3+5+2 = 4+2= 6 P= 2
3= 8
L≠P
17 sty 22:20