Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość równą a. Wyznacz
promień kuli opisanej na tej figurze, jeżeli ściany boczne są nachylone do podstawy pod kątem
45.
α=45o
| H | ||||||||
tg(45o)= | ||||||||
|
| 1 | ||
H= | a | |
| 2 |
| 1 | ||
r=√(a/√2)2+x2= | a−x | |
| 2 |
| 1 | a2 | ||
a2+x2= | −ax+x2 | ||
| 2 | 4 |
| a | ||
x= | ||
| 4 |
| a | ||
r= | ||
| 4 |
| a | ||
odpowiedź: promień kuli wynosi | ||
| 4 |
| 3 | ||
H jest ok, ale odpowiedź to | a ![]() | |
| 4 |
| a | a √3 | |||
Doszłam do tego, że wysokość ostrosłupa = | , krawędź boczna= | . Sinus kąta | ||
| 2 | 2 |
| √3 | ||
między krawędzią boczną a podstawą = | . | |
| 3 |
| a | ||
x=− | ||
| 4 |