Oblicz całkę
Marcin: Proszę o sprawdzenie całki. Wyszedł mi wynik −(5/e)−2 ale wydaje mi się że jest nieprawidłowy.
∫10 x2e−xdx
7 lut 18:01
7 lut 18:02
karty do gry: Widzę, ze ujemnym polem zupełnie się nie przejmujesz ...
7 lut 18:03
Marcin: możesz mi pokazać jak należy to rozwiązać, bo nie mogę znaleźć błędu?
7 lut 18:18
Adamm: ∫x
2e
−xdx=e
−x(−x
2−2x−2)+c
| | 5 | |
∫01x2e−xdx = e−1*(−5)−(e0*(−2))=2− |
| |
| | e | |
7 lut 18:21
karty do gry: Dwukrotnie przez części otrzymasz :
| | −5 | |
= (e−x[x2 − 2x − 2] )01 = |
| − [ −2] = 2 − 5/e |
| | e | |
7 lut 18:21