Pochodne
Majkel: Oblicz pochodne
1. f(x) = cos2x
2. f(x) = xarctg√x
1. cos2x=2cos2x−1 −−−> f'(x)=4cosx=−4sinx
W odp: −2sin2x
Proszę mi powiedzieć jak to obliczyć po kolei i co ja robię źle...
Proszę też o rozwiązanie krok po kroku 2.
Dziękuję za pomoc.
7 lut 17:32
Jack:
Wpierw
cos(2x)
patrzymy od zewnatrz i po woli wchodzimu do srodka
zatem od samego zewnatrz − funkcja cosinus.
pochodna z cosinusa ?
pochodna z cosinusa to minus sinus, skoro mielismy cos(2x) to te 2x zostaje
zatem czesc najbardziej od zewnatrz − to jej pochodna − sin(2x)
i teraz wchodzimy do wewnatrz, wewnatrz jest 2x, zatem liczymy pochodna tego,
pochodna 2x to 2.
i na koncu mnozymy to wszystko tzn.
pochodna ta z zewnatrz * pochodna ta wewnatrz
zatem
(cos(2x))' = −sin(2x) * 2 = − 2sin2x
7 lut 17:45
Jack:
2.
pochodna z x * arctg
√x
Mamy tutaj niedosc ze pochodna zlozona (arctg
√x) to jeszcze pochodna ilocznu.
(a * b)' = a' * b + b' * a
zatem
(x * arctg
√x)' = x' * arctg
√x + x * (arctg
√x)'
pochodna z x to 1, zatem jedyny problem to ten
arctg
√x
jest to funkcja zlozona, bo mamy
√x a nie sam x.
| | 1 | |
Znowu idziemy od zewnatrz, pochodna arctgx to |
| |
| | 1+x2 | |
zatem skoro mielismy
√x to w miejsce x wstawiamy ten pierwiastek, czyli mamy
to jest tylko ta funkcja z zewnatrz. Teraz funkcja wewnetrzna
zatem ostatecznie pochodna arctg
√x to
a wiec wracajac do (x*arctg
√x)'
| | 1 | | 1 | |
to mamy 1 * arctg√x + x * |
| * |
| |
| | 1+x | | 2√x | |
mozna to jeszcze uporzadkowac troche
| | x | | 1 | |
= arctg√x + |
| * |
| = |
| | x+1 | | 2√x | |
| | x | | 1 | | √x | |
= arctg√x + |
| * |
| * |
| (usuwamy niewymiernosc z mianownika) = |
| | 2x+2 | | √x | | √x | |
7 lut 17:53
Michał: Dziękuję bardzo za pomoc, chyba sporo mi się rozjaśniło
7 lut 18:58