matematykaszkolna.pl
Pochodne Majkel: Oblicz pochodne 1. f(x) = cos2x 2. f(x) = xarctgx 1. cos2x=2cos2x−1 −−−> f'(x)=4cosx=−4sinx W odp: −2sin2x Proszę mi powiedzieć jak to obliczyć po kolei i co ja robię źle... Proszę też o rozwiązanie krok po kroku 2. Dziękuję za pomoc.
7 lut 17:32
Jack: Wpierw cos(2x) patrzymy od zewnatrz i po woli wchodzimu do srodka zatem od samego zewnatrz − funkcja cosinus. pochodna z cosinusa ? pochodna z cosinusa to minus sinus, skoro mielismy cos(2x) to te 2x zostaje zatem czesc najbardziej od zewnatrz − to jej pochodna − sin(2x) i teraz wchodzimy do wewnatrz, wewnatrz jest 2x, zatem liczymy pochodna tego, pochodna 2x to 2. i na koncu mnozymy to wszystko tzn. pochodna ta z zewnatrz * pochodna ta wewnatrz zatem (cos(2x))' = −sin(2x) * 2 = − 2sin2x
7 lut 17:45
Jack: 2. pochodna z x * arctgx Mamy tutaj niedosc ze pochodna zlozona (arctgx) to jeszcze pochodna ilocznu. (a * b)' = a' * b + b' * a zatem (x * arctgx)' = x' * arctgx + x * (arctgx)' pochodna z x to 1, zatem jedyny problem to ten arctgx jest to funkcja zlozona, bo mamy x a nie sam x.
 1 
Znowu idziemy od zewnatrz, pochodna arctgx to

1+x2 
zatem skoro mielismy x to w miejsce x wstawiamy ten pierwiastek, czyli mamy
1 

1+x 
to jest tylko ta funkcja z zewnatrz. Teraz funkcja wewnetrzna
 1 
(x) ' =

2x 
zatem ostatecznie pochodna arctgx to
1 1