matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Klaudia:
Rozwiąż równanie lim (tgx+tg
3
x+tg
5
x+...+tg
2
n
−
1
x)=
√
3
/2 n→
∞
7 lut 17:17
Pytający:
To po lewej to szereg geometryczny.
http://matematykadlastudenta.pl/strona/728.html
∑
n=1
∞
tgx*(tg
2
x)
n−1
Szereg ten jest zbieżny gdy |q|<1 Zatem: |tg
2
x|<1 tg
2
x<1 −1<tgx<1
−π
π
x∊(
+kπ,
+kπ), k∊ℤ
4
4
Suma szeregu:
tgx
√
3
=
1−tg
2
x
2
t=tgx, t∊(−1,1) 2t=
√
3
(1−t
2
)
√
3
t
2
+2t−
√
3
=0 Δ=4−4(−3)=16
−2−4
−3
t
1
=
=
=−
√
3
< −1
2
√
3
√
3
−2+4
1
√
3
t
2
=
=
=
∊ (−1,1)
2
√
3
√
3
3
√
3
tgx=
3
π
x=
+kπ, k∊ℤ
6
7 lut 17:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick