...
julia: Wyznacz wartość parametru a, dla którego wektory [5−2a, |a−2√3|−√3] i [|2a−5|,−2√3] są
przeciwne. Zakoduj cyfrę jedności i dwie cyfry po przeciwnu otrzymanej liczby
7 lut 16:45
cosinusx: Wektory [a,b] i [c,d] są przeciwne, jeśli a=−c i b=−d.
Zatem:
1)
5−2a=−|2a−5|
−5+2a=|2a−5|
|2a−5|=2a−5 => 2a−5≥0
2a−5≥0
2a≥5
a≥5/2
2)
|a−2√3|−√3=−(−2√3)
|a−2√3|−√3=2√3
|a−2√3|=3√3
a−2√3=3√3 v 2√3−a=3√3
a=5√3 v a= −√3
7 lut 19:28
cosinusx: Jak sobie narysujemy przedział z 1) i zaznaczymy punkty z 2) to wychodzi nam, że a= 5√3
Teraz za √3 trzeba wziąć jego przybliżenie i przemnożyć przez 5.
7 lut 19:30