równanie zespolone
ktostam: obliczyc
(z+1)4=(z−1)4 z∊C
Czy rozbicie obu stron wzorami SM to zły pomysł ?
7 lut 16:34
Adamm: (z+1)4=(z−1)4
(z+1)4−(z−1)4=0
((z+1)2−(z−1)2)((z+1)2+(z−1)2)=0
((z+1−z+1)(z+1+z−1))(2z2+2)=0
z=0 lub z=i lub z=−i
7 lut 16:41
ktostam: a czy rozbicie obustronne wzorami skróconego mnozenia jest wykroczeniem ?
![](emots/2/zeby.gif)
powiedzmy, że wiem
juz jak to zrobic, ale na egzaminie zrobiłem własnie tak jak mowie... nwm czy dostane chociaz
częśc
punktow za takie cos
7 lut 16:46
Adamm: z4+4z3+6z2+4z+1=z4−4z3+6z2−4z+1
z3+z=0
z=0 lub z=i lub z=−i
oczywiście że nie jest wykroczeniem
7 lut 16:49
ktostam: dziekuję
7 lut 16:52