Obliczanie ułamków
dgabid: W naszym powiatowym Zespole Opieki Zdrowotnej zatrudniono pewną liczbę lekarzy.
Z tej liczby jest: 2/15 pediatrów, 30% chirurgów, 7/30 okulistów, 1/6 internistów, 15%
laryngologów oraz jeden lekarz innej specjalności.
Ilu lekarzy pracuje w ZOZ? Ilu zatrudniono pediatrów, ilu chirurgów, okulistów, internistów ilu
laryngologów?
Proszę o pomoc!
7 lut 16:28
Mila:
x− liczba wszystkich zatrudnionych lekarzy
2
3
7
1
15
x=
x+
x+
x+
x+
x+1⇔
15
10
30
6
100
4
9
7
5
3
x=
x+
x+
x+
x+
x+1
30
30
30
30
20
25
3
x=
x+
x+1
30
20
dokończ sama
7 lut 17:37
dgabid: A czy mogłabyś to zadanie dokończyć? Niestety z matmy jestem "ciemna masa"!
7 lut 20:41
Mila:
50
9
x=
x+
+1
60
60
59
X=
x+1
60
1
x=1
60
x=60− liczba wszystkich lekarzy
Teraz licz po kolei