| 1 | ||
( | )sinx = e sinxln 1x | |
| x |
| (sinx)' | cosx | cosx | |||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| cosx | ||||||||
= teraz mnoże w mianowniku mianownika czyli | = po odwróceniu dzielenia | |||||||
|
| cosx | 1 | |||
w mianowniku | = [ | ] = ∞ | ||
| −x | 0 |
?
| 1 | 1 | ||||||||||||
Policz poprawnie pochodną | = − | . | |||||||||||
| ln(x) |
| a | ||
wiem ze t z wzory na pochodą ( | )' = ({a}{−x2}) tak? | |
| x |
| 1 | ||
wiem ze − | gdzie x−> 0+ wynosi −(1/−∞)? tylko ja nie wiem skad wyszlo to | |
| ln(x) |
| 1 | ||
− | ||
| ln(x) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||
= | = | = − | ||||||||||||||
| ln(x−1) | −ln(x) | ln(x) |
| 1 | 1 | 1 | |||||||||||||
=−U{1}{(−ln(x))2= − | = | = − | nie wiem czy to | ||||||||||||
| 2lnx*(x−1) | 2xlnx |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
[− | ]' = | • | = | |||||
| ln(x) | ln2(x) | x | xln2(x) |
| 1 | 1 | |||
myslalam ze musze pozbyc sie jakos tego kwadratu... a | = [ | ] tak? | ||
| xln2(x) | 0*∞ |
| ln(x) | ||||||||
Lepiej zrobić sin(x) • [−ln(x)] = − | . | |||||||
|
| sin(x) | sin(x) | |||||||||
= | • | jeżeli x → 0+ mamy | |||||||||
| x | cos(x) |
| 0 | ||
1 • | = 0. | |
| 1 |
| 1 | cosx | |||
nie wiem skąd pochodna | = | ? | ||
| sinx | sin2x |
| 1 | cos(x) | |||
[ | ]' = − | . | ||
| sin(x) | sin2(x) |
| 1 | cos(x) | |||
[ | ]' = [sin−1(x)]' = −sin−2(x) • cos(x) = − | . | ||
| sin(x) | sin2(x) |
| 1 | 0 • sin(x) − 1 • cos(x) | cos(x) | ||||
[ | ]' = | } = − | ||||
| sin(x) | sin2(x) | sin2(x) |