prosta tworzaca kąt
Kacper: Prosta o równaniu y=−2x+4 tworzy z osią Ox kąt rozwarty alfa. Wtedy sins2a przyjmuje wartosć:
i teraz: tga=−2 tak? wyliczyłem z tego ze −2cosa=sina i łącząc to z jedynką wyszło mi że
cosa=1/√5
lub −1/√5.
Wybieram ujemną bo kąt jest z 2 ćwiartki ? a przy wiliczaniu sinusa biore go dodatniego ?
a ostateczny wynik to −4/5 ?
7 lut 15:01
Kacper: ktoś coś ?
7 lut 15:16
Mila:
| | π | | 1 | |
α∊( |
| ,π)⇔ctgα=− |
| , sinα>0 , cosα<0 |
| | 2 | | 2 | |
sinα=−2cosα
sin
2α+cos
α=1
4cos
2α+cos
2α=1
========
7 lut 21:20